:: Ejey+Farah+Harris ::

By: Hezil Mansor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 25-Feb-2009 05:17 Email | Share | | Bookmark
We r moving

Just to let everybody know that we no longer active here.
The main reason is because I do not like the founder/company of www.fotopages.com (check urself) and many other reasons so from now on our photos will be at flickrs.

Do visit us there if you like at http://www.flickr.com/photos/farahnur80/.

Nice knowing u all.

Tata

:: E+F+H ::


Thursday, 2-Oct-2008 03:42 Email | Share | | Bookmark
Satu Hari di Hari Raya



Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua di mana jua anda berada.

Tahun ini seperti biasa kami beraya di Oita. Yg specialnye tahun ni kami dpt semayang raya di masjid baru Beppu. Alhamdulillah, ramai jugak yg dtg walaupun di hari bekerja. Makanan pun byk dan sedap2 belaka. Tahun ni tak bawak apa2 walaupun rumah dekat je ngan masjid sbb sembayang raya sgt awal, pukul 7 sudah takbir. Next time insyallah.


Kami dan warga Oita di Tanoura beach

Tiap2 tahun mesti pergi sembayang raya baru la ada feeling sket. Kalau tak it will just be another makan2 celebration. Lepas alas perut di pagi raya, org Oita ajak pegi berfoto di Tanoura beach. Cuaca tahun ni sgt bagus sbb taufan tak jadik datang Oita hehehe Seronok sgt berfoto sampai tak ingat tgk jam. Tup tap dah nak dekat kol 11. Kena pulang ke Beppu blk utk ziarah raya plak.


Happy happy di pagi raya


Mase ni Harris agak moody sbb mengantuk so sume pic dia masam memanjang.

Makan tengahari di rumah teman bersama warga Beppu. Makanan sungguh enak sekali sampai lupa nak amik gambar hehehe

Di belah petang kami bergerak ke Oita utk beraya dr rumah ke rumah. Tak sempat beraya di Kisyukusya, kami join beraya dr rumah Koei dan makan roti canai bersama kari mamaknye. Serious rase mcm mkn kat kedai mamak di Malaysia!

Kemudian kami ke rumah Doub mkn biskut raya 15 balang. Sepanjang 14 thn beraya kat Jepun, ni baru 1st time tgk dan mkn kueh raya sebanyak ni. Terima kasih tuan rumah, biskut sume sgt best!! Nnt jgn lupe bawak jamuan raya sabtu ni.


Nampak tak biskut raya yg penuh atas meja tuh.

Lepas tu kami beramai2 ke rumah Berd + Dumex + Aru. Di sana kami di jamu Soto dan sambal kicap Jawa yg saaaaangat sedap dan pedas. Tp, tuan rumah tersilap hidang daun kuchai yg sepatutnye daun bawang. Hehehe takpe boleh belajar dr kesilapan.


Besama Berd + Dumex.

Last skali, kami ke rumah Pekan n K. Lina. Di sana kami dijamu mertabak, nasi kunyit, rendang ayam, masak lodeh dan kuah kacang. Gambar tak sempat nak ambik sbb sibuk mkn

Satu hari di hari raya, kami mkn tak berhenti-henti dr pagi sampai mlm. At the end of the day, perut kami buncit dgn mknan yg sedap2 hehehehe Sambutan raya tahun ni merupakan sambutan raya yg paling happening sepanjang kami di Jepun. Terima kasih daun keladi kepada semua tuan rumah. Tahun depan bleh buat lagi


Friday, 26-Sep-2008 01:47 Email | Share | | Bookmark
Hari Raya Mood

Hari Raya

Tup tap dah tinggal 5 hari je utk berpuasa dan lepas tu Raya. Tp kan I still dont have that mood Raya lagi la. Tahun ni dah masuk 14 tahun aku beraya di Jepun. Raya tahun ni I still dont have any idea yet on what to do. I will make open house on the 2nd week of Shawal. So sesape nak dtg di jemput hadir. (Ticket sendiri bayar hehehehe) Particularly, on 1 Shawal I still have no plan yet after sembahyang Raya. Thinking n thinking n hopefully I wont have anything urgent on that day. Anything can happen on a weekdays.


Satu hari bershoting di APU (uni papa n mama) bersama papa. Mama bz tulis paper.

Harris di bulan Ramadhan

Harris tak pose hehehe Even mase mama n papa bersahur pun dia tak terjaga. Hari2 tido kol 8 pm sampai 7 am. Kekadang tu terjaga gak mlm tp bile peluk2 dokong2 Harris tido blk. Tgn mama plak sgt gatal utk buat susu dlm botol hehehe so far masih berjaya utk tidak bagi botol susu di waktu mlm. Aritu papa dah kena sound sbb bg susu botol kat Harris. Papa u must be strong kay. All of this if for our family good


Mama was bz writing to join the shutting

Harris Anak Papa

Harris ni anak Papa. Kalau mama pegi dapur takpe. Tp kalau papa dia gi dapur mesti mengekor mcm anak ayam. Maybe mase kecik2 dulu slalu kena tinggal ngan papa kot. Mase nak tido, papa xbleh berada dekat2 sbb Harris confirm xleh tido sbb nak main ngan papa. For Harris, PAPA = MAIN. So bile Harris nak tido papa kena pegi bilik lain.


Tgk tu papa tgh mkn pun kena dok kat celah kangkang hehehe

Harris skrg dah pandai ludah mase berus gigi. Actually, byk ludah dr gosok gigi. Skit2 ptuih hehe kelakar sgt bile tgk. Mulut Harris pun dah agak ringan skrg tp most of the time mama tak paham ape yg Harris ckp. Kesian Harris sometimes nampak dia frust sbb mama n papa tak paham apa dia nak.


This is Harris latest cheeky face. We luv it so much that we have this pic hang on our wall.

P/S: SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI DR KAMI. MAAF ZAHIR DAN BATIN


Friday, 12-Sep-2008 03:00 Email | Share | | Bookmark
Botol Susu

Topic Hari Ini

Nak citer camne Harris bleh stop minum susu dr botol susu.
1st of all, I've been reading yg botol susu ni tak elok minum lama2.
Nnt gigi cepat rosak.
Even kat nursery, budak baya Harris pun dah tak minum susu guna botol susu.
Skrg Harris minum susu guna cawan atau guna straw utk minum dlm cawan.
Kat Mesia, sampai dah nak masuk sekolah minum susu lagi. Malu jugak ye dak?
Rasenye aku pun minum susu dlm botol sampai dah besar gak hehehe


Bermain2 di padang kat tepi pantai Nagasakibana


No offense to all mommies out there. What I am going to say here might menyentuh perasaan anda semua. I admit bagi botol susu mmg senang dan baby pun akan stop menangis. Kekadang dlm mase nak stop botol susu Harris, gatal gak tangan nak suap botol susu, especially his Papa, kesian sungguh kt Harris bila merengek nak susu. Bile citer kat Japanese mommies here that baby kat Mesia isap susu sampai besor. Derang mcm terkejut giler. Aku plak tak reti nak explain why this often happen.

I do understand for some mommies, kat office dah stress tak kan kat rumah pun nak stress lg bile baby merengek mintak botol, btul tak? But think this way, it is the best for our baby. Nnt sakit gigi pun kita jugak yang susah. Lagi2 gigi yg naik dr gigi yg rosak sure tak lawa gigi tu nnt. Better now than later.

Some mommies even say that, "Nnt takut baby tak cukup vitamin". Tp for me, since baby dah start mkn solid food mcm adult, mesti baby pun dpt vitamin mcm org dewasa gak la kan?As long makan healthy food lah. Lagi pun xpakai botol susu tak semestinye tak minum susu. Harris still minum susu for breakfast, mkn ptg and sebelum tido. Even my mom n my nenek said it is a bit too early for Harris. Diorang kesian nnt Harris lapar n dahaga xcukup makan, padahal Harris ni makan nasi bertambah, sayur pun siap ratah lagi. Org tuakan nak wat camne hehehe..


We are strong Japan supporters. Go Samurai Blue!!!


The Proses, Harris Way

1st of all, make sure mama n papa xbz dlm masa 2 minggu. For example, xde paper kena hantar, no outstation etc. Sebab proses ni a bit tough jugak sbb baby akan banyak merengek.
2ndly, parent kene kuatkan semangat dan jgn give up sbb baby bile dah nangis ni kesian pun ada, tension pun ada.
3rdly, make sure your baby can drink from a cup or able to use a straw. Sbb bile dah takde botol u need to have a substitute kan?
4thly, kene cair kan bancuhan susu. Let say kena taruk 2 spoon utk 100ml, try buat 1 spoon utk 100ml. Tp bile minum dlm cawan ikut sukatan biasa. This way baby akan tau yg dlm cawan tu lg shedap hehehe
5thly, try make your baby forget that he wants a bottle like play with him, give him biscuit or give him a stray to sip. Harris slalu lupe kalu wat camtu.

Do this for the whole 2 weeks insyallah slowly baby akan kurang minum dlm botol susu. Btw, Harris took another 1 month to stop his bottle in the daytime and now slowly reducing his milk consumption at night.

Pic kat bawah ni, video sebenarnye. Video ni amik mase Harris baru pandai gune straw. Mase tu main je byk. Lenguh mama mengelap hasil semburan Harris. Enjoy!



Click pic utk tgk video Harris yer. Not from Youtube.


Monday, 8-Sep-2008 03:23 Email | Share | | Bookmark
Ramadhan Kareem

*The title I cilok from Joe.




Salam Ramadhan.
It has been one week of Ramadhan. I lost about 2 kg already n I am hoping I wont get rebound during Shawal. Katiana sensei pls come back to Beppu as soon as u can, your student is in need of belly exercise!!! Ape la mengarut plak hehehe


Harris trying to put anything n everything into his mouth.

This year Ramadhan, is the first time for me to eat from one tray aka dulang. Ni pun sbb ikut org Paki, Bangla style mkn dlm tray. Huhuhu sungguh menarik dan tak mau mkn camtu dah. About the food n drinks mase iftar beramai2 tu, hmm xyah citer la lagi xsyok. I want to express more about this iftar but xpela nnt takut org tersinggung plak. For the time being, I shall keep it to myself


At Park Place water park

Harris Development
Harris is now 14 months and 4 weeks old. For the time being, as I told b4 he is weaning from a bottle. How I do u it, I shall write on my next entry.



Harris can:
1) do cheeky face whenever he sees a camera.
2) say densha, meaning train. Didnt expect his first word going to be in Japanese.
3) say mama n papa but still confuse which one is which, especially when he is the one talking.
4) understand simple greeting like ohayo gozaimasu, arigatou and he can bow too. Soo Japanese like
5) understand sit down and kiss.
6) luv to explore the kitchen cabinets. We put locks put but he was fast enough to break it.
7) say NAK when he wants something but actually it sounds more like TAK.
8 ) like to go round and round until pening kepala n he jumps too.
9) spit after brushing his teeth.



Harris favorite foods are:
1) Japanese rice with nori (seaweed), kekadang kutip nori je pun ada.
2) Cheese Kamaboko (fish sausage with cheese)
3) Watermelon
4) Onigiri (nasi kepal Jepun)
5) Yogurt
6) Cucumber
7) All sorts of bread
8 ) All kind of mee

So far these are Harris development.


Mama: Harris nak yg mana satu? Oren ke?
Harris: No, la mama. I want the green one la.



Anak siapa kah ini?


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net