:: Ejey+Farah+Harris ::

By: Hezil Mansor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 2-Sep-2008 05:08 Email | Share | | Bookmark
Balik Sudah


Welcoming bapak and anak captain for the New Camellia Ferry to Busan Korea.

Intro
We are back from Busan. Well, that was 10 days ago. After the holiday, mama was bz with the conference paper. Nak blk Mesia free punya pasal kenalah buat paper betul2

After the submission last Sunday, I realized that my house is like tongkang pecah and my clean laundry is as high as Mount Fuji. Hubby is such a darling helping me with the housework n with my high tune voice during my stress time.Time2 camni la I feel like having a maid at home so that she can take some of the burden off me and hubby. Ada tak part time maid yg bleh kerja time aku nak dia keje je?


Captain kenit

Busan, Korea
Our Busan trip was great. We had lots of shopping2 benda mengarut. T-shirts la accessories la color contact lenses la mcm2 la. Lots of imitation, u name it LV, Gucci, Coach, BV sume ada. Gred S (S stand for super. Gred A xmain dah kat sana) dia serious like an original. Too bad we are not into imitation. Authentic goods only. What we really enjoy the most is the seafood. Nyum2 sgt sedap, fresh dan pedas Even Harris luvs the foods there. Rase chijimi makcik kat gerai tu sampai skrg aku ingat lg. Busan wait for our next trip hehehe


Iiiii octopus is still alive!!


Travelling with a baby
Harris has been traveling oversea ever since 3 months old. The first trip was to Seoul for my friend's wedding. At 3 months he was really easy to handle.


Harris 3months old on his 1st trip outside Japan. It was Seoul.

Traveling with Harris this time was great too. He is such a Happy Traveler. He really like new places and keep on exploring his surrounding. Mama n Papa je yg tak larat nak mengejar hehehe

Every since Harris stop drinking milk using a bottle, traveling has been very easy. No more heavy bag with his milk powder, flask and bottle. We just substitute his milk powder with fresh milk that can be easily get at the convenience store. During day time he drinks mugicha (barley tea w/o sugar). When he feels like sleeping when he just cant take it anymore, he will sleeps in his stroller. We hope he will be a happy traveler during our trip to visit Auntie Cam next year in Istanbul.


Taking a bath in a sink early in the morning coz the bathroom cannot be use anymore.

Ramadhan
Today is the 2nd day of Ramadhan and also my 13th times fasting in Japan (hubby 7th times). No more sedih2 drama sandiwara berpuasa di perantauan. Mase sahur dah tak bleh mkn benda heavy such as nasi. We can only eat bread in the morning. Maybe sbb dah biasa kot. Xde la rase over lapar sbb tak mkn nasi. Berbuka pun mkn cam biasa gak. Tapi kan kenapa ek berat still sama je? Takut nye coming raya ni mesti weight rebound


Harris favorite pose b4 going to sleep.

Slamat berpuasa sume


Sunday, 17-Aug-2008 04:06 Email | Share | | Bookmark
Dulu, Skrg dan Mulut Muncungnye



Dulu kalu tgk fp org yg asyik tepek muke anak je siap perli dan ckp mcm xde benda lain ke nak taruk fp.

Now, I am eating my own word hehehe

NAH, ambik ko! Perli fp org sgt hehehehe Baru la paham perasaan "Lantak aku lah, anak aku!" hehehe

Tu intro je, actually nak citer pasal Harris yg baru baik dr sakit. Semenjak gi nursery ni asyik slalu sakit je dpt jangkitan dr budak lain. Sabo je la. Tak anto pun susah dah antar pun susah gak.

5 hari lepas, mase pick up Harris kat nursery, sensei dia ckp "Badan Harris panas skit la. Ptg td saya check 37.5 C". (Kat nursery ni mmg dia check temp sume budak 2 - 3 kali sehari. Cara derang monitor kot). Aku pun mcm biasa ok je la sbb tak sampai 38C lg.

Esok hari nye cuti Obon (Festival of the Dead), ingatkan nak pegi la jejalan tgk binatang kat Ganji Farm. Tgk2 Harris ada temperature tp tak la tinggi mana 37.7 C camtu je. Kami tak bawak gi clinic mase tu sbb tak panas mana. Just bubuh plaster sejuk kat dahi tu dan temp Harris pun turun sket.

The next day, tgk air liur dia asyik meleleh je sampai basah baju. Bib dia pun kena byk kali tukar sbb basah lencun. So mama pun call City Hall tanye clinic mana yg on call time cuti ni. Kat Jepun susah sket nak jumpe clinic bukak time cuti bukan cam kat Mesia. So we went to one yg dekat gak la dgn rumah. Temp mase tu 37.8 C n doc pun ckp "xpanas mana ni". Dapat ubat pun cume ubat demam kalu temp lebih 38.5C je. Antibiotic etc tak dpt pun sbb doc ckp xde la teruk mana. Sabo je la, kalu kat Mesia mau nye dia bg skala mcm ubat.

From that day, bermula la penyiksaan utk Harris sbb dlm mulut dia penuh ulser sbb kurang minum dan mkn makanan berkhasiat. Kesian sgt sume benda xleh mkn kecuali yogurt. Tiap kali telan menangis. Sedih mama menengoknye. Tido pun xlena sbb lapar. Bleh dikatakan sume benda tak kena la. Harris mcm tu dekat 3 hari jugak la. Nasib baik mama n papa cuti walaupun ada submission conference paper 30hb ni.

Semlm Harris dah ok sket. Tgk dlm mulut ada lg ulser dia tp dah buleh mkn dan dia mkn byk sgt mcm org kebulur je. Bawak gi main kat Youme town utk release tension dok kat rumah lama sgt. Nak main kat luar hujan la plak sepanjang cuti ni.

Hari ni Harris dah fully recover. Bgn pagi xnangis siap main lubang idong papa lg. Mkn minum pun dah ok. Alhamdulliah sgt dah baik sbb in 3 days we are going to Busan, Korea.


Teaching Harris how to do fish mouth


Saturday, 9-Aug-2008 12:37 Email | Share | | Bookmark
Satu Hari di Nursery

Arini Harris nye Nursery Open Day utk mak bapak je. Hari ni utk parent tgk sendiri camne anak2 derang kat nursey tetiap hari. Sbb slalu nye parent hantar je awal pagi then tak tau anak wat pe kat nursery so nursery Harris buat open day utk mak bapak tgk dan experience sendiri. Menarik jugak session camni sbb kite leh tgk sendiri ape anak kite buat kat nursery tiap ari.


8:30 am
Camni la kami tiap2 hari ke nursery Harris. Harris dah suke sgt gi nursery dan tak nangis dah bile kena tinggal.



8:40 am
Sampai2 je. Terus start baca buku. Harris la baby yg paling kusyuk dengar citer sensei.
Harris mmg dr kecik suke buku. Agaknye sbb mase ngandungkan dia dulu, mama dia tgh siapkan Master thesis dan PhD proposal kot hehehehe



9:00 am
Snack time!! Arini favorite Harris. Buah tembikai. Mula2 dia nangis mase nak letak dlm kusi dia ni. Tp lepas nampak je buah kesukaan dia tu terus diam dan mkn non-stop. Harris la yg cepat skali habis mkn. Mana tak nye tangan kanan pegang sudu nak suap sendiri la konon. Tangan kiri suap buah



9:30 am
Singing time. Time fav Harris sbb dia la org yg 1st skali tunggu sensei. Tak sabo2 nak nyanyi.



Ni sensei Harris yg full dgn high equipment hehehe



Kawan kawan Harris dan mama mama mereka.



10:00 am
Sblum jln kat luar sume kena minum air dulu. Air mugi-cha (barley tea) no such thing as juice or air sirap.



Sessi berjalan2 dan menari2 di luar. Biasa la bile musim panas ni mmg Jepun suke berjemur kat luar. Tu yg hangit muke tu. Kalu hari yg panas giler, time blk tu mmg berkilat2 muke. Berlengas pun ada.



10:20 am
Onsen (hot spring) pool time. Lepas berpeluh tak hingat. Ramai2 masuk onsen pool. Mama pun nak mandi gak. Berlengas ooo



11:00 am
Lunch time. Favorite time utk sume baby. Walaupun kat rumah tak nak dok diam mase makan, kat nursery sume bleh dok diam2 atas kusi masing2 dan makan. 2 org sensei kat atas yg pakai topi putih tu Dietitian. Makanan kat nursery mmg berkhasiat.



11:10 am
Time sume org makan Harris dah tak tahan mata keletihan. Tertido. Bagi tido about 15 minutes, mama kejut utk mkn.


Ni makanan Harris utk arini. Lauk hijiki (kind of seaweed) + fish mince yg nampak mcm telur + sesame bread (not in pic). Sume ni specially made for Harris sbb budak lain ada bacon dlm lauk.



AAAAuuuuMMMM. Sedap ooo makanan Harris. Patut la suke sgt mknan Jepun.

Lepas makan dan kemas2, sume blk. Arini open day setengah hari je. Selalu nye budak2 kat nursery ni akan tido dlm 2 jam ++ Pernah skali amik Harris tghari sume budak tido. Saya ulangi, SUME BUDAK TIDO XDE SORANG PUN BANGUN. Macam tak caya je derang bleh train bebudak ni tido pada waktu yg sama. Without sleeping pill ok!

Dlm kol 3 derang ada snack time lg. Lepas mkn, acara bebas. Main sampai mak bapak jemput blk.


Inilah sehari hidup Harris di nursery. Sekian.


Thursday, 7-Aug-2008 00:51 Email | Share | | Bookmark
WE ARE BLESSED


We are blessed.

Especially during the hard time, his crying time, he dont want to eat time, his undesirable behavior time etc. We are blessed bcoz Harris is still a Happy Boy.


We are blessed.

That we are in Japan and with proper guide from the professionals (paed, nurse, nursery teacher n bidan.)
We didnt follow the Malay adat resam coz I sense the contradiction.

E.g.
- Tak pakai sarung tgn n kaki. Sbb nnt gripping baby n brain lambat develop. Doc siap
buang lg sarung tgn n kaki Harris bile pegi buat check up. Same goes to barut perut baby.

- Tak pakai baju tebal2 selimut bagai. Paed said babies can resist temperature from
17C to 24C, they can actually adapt more that adults. Tu sbb baby nangis sbb rimas
kot.

- Kalu mak pakai 2 lapis sbb rase sejuk, anak kena pakai selapis sbb hard beat baby
gerak sgt cepat dan badan nye lg panas dr kite. For babies, kat sini 38C ke atas baru
considered demam.

We follow this n Harris tak pernah meragam malam tak kira musim panas atau sejuk.



We are blessed.

We are in APU (thats my uni name). Being a mom n a full time PhD student is not such an easy thing to do. It was way beyond my expectation...

Because I am in APU, I was able to bring Harris to classes and to seminars. I have very understanding professors. Kat public uni jgn harap nak buat camni.

During the early time, I didnt get the super cheap public nursery yet. It was really tough in the beginning but now everything is OK.


WE ARE BLESSED!!


Tuesday, 5-Aug-2008 02:34 Email | Share | | Bookmark
Welcoming our new maid from Japan

 


Quote:
Anak mithali betul la Harris ni, sangat rajin menolong ibu bapa mengvacum rumah


[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net