:: Ejey+Farah+Harris ::

By: Hezil Mansor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Sunday, 10-Jun-2007 08:16 Email | Share | | Bookmark
:: Yassin + Makan-makan di Oita - 7 June `07 ::

Tempat kejadian
Bird, Jack n Dumex warming up sebelum Yassin
Perempuan Melayu Terakhir, di Oita lah
View all 6 photos...


Thursday, 7-Jun-2007 02:13 Email | Share | | Bookmark
:: Earthquake Awareness - Beppu City ::


*Gambar Gempabumi FUKUOKA pada Mac 2005
Quote:
M4.8 quake jolts southwestern Japan

Thursday, June 7, 2007 at 07:00 EDT

TOKYO — An earthquake with a preliminary magnitude of 4.8 rocked southwestern Japan centering on Oita Prefecture on Wednesday night, the Japan Meteorological Agency reported. There were no immediate reports of injuries or major damage from the 11:42 quake, Oita prefectural government officials said.

The quake's focus was about 10 kilometers underground in central Oita Prefecture, the agency said, adding that no tsunami warning has been issued. The agency said the quake measured 4 on the Japanese seismic intensity scale of 7 in the cities of Beppu and Kitsuki and the towns of Kunisakiaki and Hiji in the prefecture, and 3 in the cities of Bungotakada and Usa and the towns of Usaajimu and Kunisaki, also in the prefecture.


Bermula tengah malam semalam sehinggalah pagi ini (11.25am, 7 June `07), beberapa siri gegaran gempa bumi kuat melanda kawasan Oita Prefecture, terutamanya Beppu City. Mount Tsurumi(Tsurumi Dake) sebenarnya adalah active volcano, maybe sebab itulah Tsurumi menjadi pusat gempa pada kali ini.

Untuk peringatan sesama kita (mengikut pengalaman dan apa yg saya belajar di fakulti saya di Oita Univ), disini saya note kan beberapa perkara yang perlu kita buat persediaan didalam menghadapi gegaran-gegaran susulan yang tidak dapat dijangkakan:


A. Beg Kecemasan
i). Isikan brg keperluan kecemasan seperti:
- Air mineral sebotol
- Sedikit biskut/roti
- Duit cash
- Buku acc bank+inkan
- Passport + Alien Card
- Alamat+contact no M`sian Embassy (bimbang handphone habis bateri)
- Kunci kereta (utk rehat+bermalam+camping dgn kereta utk sementara waktu)
*Beg Kecemasan lebih baik berada dekat bersebelahan dengan kita, bimbang juga kalau letak dekat pintu rumah, nnt kalau area pintu runtuh tak sempat pulak utk kita kejar ambik beg tersebut.

B. Tutup gas kat dapur
- Utk elakkan kebakaran, bimbang nnt rumah tak runtuh pun tp terbakar sbb gas bocor

C. Jangan lock tingkap, sliding door dan pintu rumah utk sementara waktu
- Utk elakkan diri dari terperangkap sekiranya terjadi gegaran teruk.

D. Keluarkan cash dari ATM lebih sedikit
- Utk digunakan semasa kecemasan sebelum keadaan kembali reda.

E. Sekiranya masih dirumah, sila check amaran TSUNAMI melalui Internet:
- http://www.jma.go.jp/jp/tsunami/
*Sekiranya pusat gegaran berlaku di dalam laut, ombak Tsunami akan melanda selepas beberapa ketika. Tempoh jarak masa ombak tiba ke daratan bergantung kpd jarak pusat gegaran dengan daratan. Bila amaran keluar di homepage tersebut, sempat lg untuk kita bergerak ke kawasan tinggi yang lebih selamat (mungkin ke arah APU)




Semoga gegaran gempa bumi kali ini tidak semakin teruk. Berdebar juga kalau tengah tidur tu tiba-tiba dtg gegaran kuat, dan la dah dekat due date. Bersamalah kita memohon kepada-Nya agar kita tabah dalam ujian pada kali ini, Amin.


Tuesday, 29-May-2007 02:15 Email | Share | | Bookmark
:: Farah`s Birthday - 29 May `07 ::

On my 37 weeks of pregnancy
Strawberry Choc Cake - Mcm kenal je kek ni hehehe


Monday, 28-May-2007 08:16 Email | Share | | Bookmark
:: Kempen Membayar Cukai Jalan ::

Glow-in-the-DARK?


Quote:
Cukai Jalan dateline : 31 May 2007

ps: Jgn buat2 lupa, nnt ada kene dtg kutip kat pintu rumah hehe


Saturday, 19-May-2007 07:35 Email | Share | | Bookmark
:: Yassin + Makan-makan di Oita - 18 May `07 ::

Sempat lawan bola kat PS2 sblm menunggu ketibaan semua
Antara yang join mlm tu
Mr.Peyek lead bacaan Yasin
View all 5 photos...

Quote:
Kepada tuan rumah , Apai+Azim+Saido, terima kasih daun keladi


[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net