:: Ejey+Farah+Harris ::

By: Hezil Mansor

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 12-Sep-2008 03:00 Email | Share | Bookmark
Botol Susu

Topic Hari Ini

Nak citer camne Harris bleh stop minum susu dr botol susu.
1st of all, I've been reading yg botol susu ni tak elok minum lama2.
Nnt gigi cepat rosak.
Even kat nursery, budak baya Harris pun dah tak minum susu guna botol susu.
Skrg Harris minum susu guna cawan atau guna straw utk minum dlm cawan.
Kat Mesia, sampai dah nak masuk sekolah minum susu lagi. Malu jugak ye dak?
Rasenye aku pun minum susu dlm botol sampai dah besar gak hehehe


Bermain2 di padang kat tepi pantai Nagasakibana


No offense to all mommies out there. What I am going to say here might menyentuh perasaan anda semua. I admit bagi botol susu mmg senang dan baby pun akan stop menangis. Kekadang dlm mase nak stop botol susu Harris, gatal gak tangan nak suap botol susu, especially his Papa, kesian sungguh kt Harris bila merengek nak susu. Bile citer kat Japanese mommies here that baby kat Mesia isap susu sampai besor. Derang mcm terkejut giler. Aku plak tak reti nak explain why this often happen.

I do understand for some mommies, kat office dah stress tak kan kat rumah pun nak stress lg bile baby merengek mintak botol, btul tak? But think this way, it is the best for our baby. Nnt sakit gigi pun kita jugak yang susah. Lagi2 gigi yg naik dr gigi yg rosak sure tak lawa gigi tu nnt. Better now than later.

Some mommies even say that, "Nnt takut baby tak cukup vitamin". Tp for me, since baby dah start mkn solid food mcm adult, mesti baby pun dpt vitamin mcm org dewasa gak la kan?As long makan healthy food lah. Lagi pun xpakai botol susu tak semestinye tak minum susu. Harris still minum susu for breakfast, mkn ptg and sebelum tido. Even my mom n my nenek said it is a bit too early for Harris. Diorang kesian nnt Harris lapar n dahaga xcukup makan, padahal Harris ni makan nasi bertambah, sayur pun siap ratah lagi. Org tuakan nak wat camne hehehe..


We are strong Japan supporters. Go Samurai Blue!!!


The Proses, Harris Way

1st of all, make sure mama n papa xbz dlm masa 2 minggu. For example, xde paper kena hantar, no outstation etc. Sebab proses ni a bit tough jugak sbb baby akan banyak merengek.
2ndly, parent kene kuatkan semangat dan jgn give up sbb baby bile dah nangis ni kesian pun ada, tension pun ada.
3rdly, make sure your baby can drink from a cup or able to use a straw. Sbb bile dah takde botol u need to have a substitute kan?
4thly, kene cair kan bancuhan susu. Let say kena taruk 2 spoon utk 100ml, try buat 1 spoon utk 100ml. Tp bile minum dlm cawan ikut sukatan biasa. This way baby akan tau yg dlm cawan tu lg shedap hehehe
5thly, try make your baby forget that he wants a bottle like play with him, give him biscuit or give him a stray to sip. Harris slalu lupe kalu wat camtu.

Do this for the whole 2 weeks insyallah slowly baby akan kurang minum dlm botol susu. Btw, Harris took another 1 month to stop his bottle in the daytime and now slowly reducing his milk consumption at night.

Pic kat bawah ni, video sebenarnye. Video ni amik mase Harris baru pandai gune straw. Mase tu main je byk. Lenguh mama mengelap hasil semburan Harris. Enjoy!



Click pic utk tgk video Harris yer. Not from Youtube.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net